テラジマ マサヒコ   TERAJIMA MASAHIKO
  寺嶋 雅彦
   所属   朝日大学  歯学部 口腔構造機能発育学講座 口腔解剖学(解剖学)
   朝日大学  大学院 歯学研究科
   職種   講師
言語種別 英語
発行・発表の年月 2014/08
形態種別 研究論文(学術雑誌)
標題 Glycosylation and cross-linking in bone type I collagen
執筆形態 共著
掲載誌名 J Biol Chem
巻・号・頁 289(33)
担当範囲 コラーゲン解析、質量分析
著者・共著者 Terajima M, Perdivara I, Sricholpech M, Deguchi Y, Pleshko N, Tomer KB, Yamauchi M
概要 Although cross-linking is crucial for the stability and mineralization of collagen, the biological function of glycosylation in cross-linking is not well understood. In this study, we quantitatively characterized glycosylation of non-cross-linked and cross-linked peptides by biochemical and nanoscale liquid chromatography-high resolution tandem mass spectrometric analyses. The extent and pattern of glycosylation may regulate cross-link maturation in fibrillar collagen.